این چه وام قرض الحسنه ای است که قراردادش مثل ترکمانچای است؟
به گزارش المور، اعتماد نوشت: در «طرح مهربانی» چند بانک دولتی مدت هاست با تبلیغات عجیب و غریبی که از در و دیوار شهر بالا می رود یا در ساعات پربازدید برنامه های تلویزیونی پشت سرهم پخش می شود؛ مردم را دعوت به دریافت وام قرض الحسنه با کارمزد چهار درصد می کنند.
سقف این وام نیز 300 میلیون تومان عنوان شده که روی کاغذ عدد بدی نیست و شرایطی که در آگهی های تبلیغاتی هم دیده می شود هر بیننده ای را تشویق به استفاده از آن می کند. اما شرایطی که بانکها برای دریافت این وام گذاشته اند آن قدر عجیب و پیچیده است که حتی شائبه ربوی بودن آنرا نیز بیشتر می کند. برای نوشتن این گزارش، شرایط پرداخت وام قرض الحسنه تحت عنوان «طرح مهربانی» را در سایت دو بانک دولتی بررسی نموده و به نکات جالبی برخوردیم.
حکم قرض به شرط قرض چیست؟
اول از همه باید بگوییم که این وام همین طوری به کسی داده نمی گردد. بانکها از متقاضیان پول می گیرند و به تناسب مدت زمانی که پول آنها در حساب شان مانده وام می دهند. در حقیقت، بانکها از مردم یک پولی را «قرض» می گیرند، از یک تا 18 ماه بصورت متغیر این پول را نزد خود نگه می دارند و تا سقف 300 میلیون تومان وام قرض الحسنه می دهند!
این اتفاق نوعی «قرض به شرط قرض» است که در احکام اسلامی البته یک نوع عملیات ربوی است. این متن پرسش و پاسخی است که در سایت آیت الله العظمی مکارم شیرازی درباره ی حکم «قرض به شرط قرض» آمده است: «پرسش: اگر شخصی به دیگری قرض دهد ولی شرط کند که به شرطی بهت قرض می دهم که بعدا تو هم باید به اندازه همین مبلغ به من قرض دهی آیا این کار و این قرض اشکال دارد؟ پاسخ: این نوعی رباخواری است.» کاری که بانکها در این طرح می کنند شباهت تام و تمامی به چیزی دارد که در پرسش یاد شده آمده است. بانک از متقاضی وام یک پولی را بصورت قرض دریافت می کند و مطابق با مدت زمان نگه داشتن پول در بانک، وام می دهد. اما سقف این وام همان 300 میلیون تومان باقی می ماند. ضمن این که در طرح «مهربانی» تمام پولی که شما به بانک «قرض» داده اید نیز به شما برگردانده می شود. یعنی هم پول تان را می گیرید و هم یک سودی بابت پولی که به بانک قرض داده اید!
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران المور در مورد این مطلب